De gelukkige werknemer

edu-lauton-TyQ-0lPp6e4-unsplash.jpg

Carrière coaching draait om zoveel meer dan “ik wil iets anders maar weet niet wat”. Het is op zoek gaan naar je waarden, datgeen waar je hart sneller van gaat kloppen, je talenten en je verplichtingen. Als je dat helder hebt dan kun je blij naar je werk en ben je voor je werkgever van onschatbare waarde.

Ondanks dat ik dagelijks berichten lees en hoor over massa ontslagen en aannamestops bij bedrijven die het zwaar hebben, valt het mij op dat ik op LinkedIn vaker dan ooit berichten langskomen waarin staat “Feliciteer X met haar nieuwe functie als Y by Z”. En deze berichten zijn vaak niet van mensen die weg “moesten” bij hun oude werkgever. Het zijn mensen die zich niet laten tegenhouden door de negatieve berichtgeving over de arbeidsmarkt en besluiten om in het diepe te springen en een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Stoer zou ik deze mensen willen noemen. Stoer omdat ze zich niet laten leiden door onzekerheden maar vooral ook stoer omdat ze in deze gekke tijd naar zichzelf hebben geluisterd en zichzelf de vragen hebben gesteld, “waar word ik gelukkig van?” en “word ik nog wel gelukkig van wat ik nu doe, qua werk?”

Maar niet alleen de mensen die van baan switchen in deze gekke tijd zijn stoer. Want bij het stellen van deze vragen kan de conclusie ook zijn, “Ja, ik word gelukkig van het werk dat ik nu doe”. Ook dan heb je bewust het besluit genomen om te blijven op de plek waar je nu zit. En als er zoveel mensen zijn die zichzelf de vraag hebben gesteld en waarbij het antwoord was dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging, dan zijn er waarschijnlijk nog meer mensen die zichzelf deze vraag hebben gesteld en tot de conclusie komen dat ze wèl goed zitten.

jacqueline-munguia-1pAwJiCD60c-unsplash.jpg

In mijn praktijk zie ik de laatste tijd steeds vaker mensen die worstelen met de vraag “waar word ik gelukkig van?”

Door jaren lang mee te gaan met de flow stonden veel mensen niet echt stil bij waar ze naartoe wilde (the only way is up?) en waarom ze doen wat ze nu doen (dit is waarvoor ik heb gestudeerd). Maar nu er het afgelopen half jaar zoveel is veranderd, gaan bij veel mensen de ogen open en beginnen mensen te twijfelen. Hierop zijn twee verschillende reacties te zien. De ene persoon stopt de twijfel weg en denkt bijvoorbeeld, “ok, door deze baan kan ik wel drie keer per jaar op een luxe vakantie, kan ik mijzelf een mooi huis permiteren of lekker uit eten en leuke weekendjes weg met mijn vrienden, dus tja, werk is gewoon werk en daardoor kan ik buiten mijn werk meer genieten”. Of zij zien boven aan de carrière ladder waar ze op klimmen een stip aan de horizon en realiseren zich dat het niet gaat om de weg ergens naartoe maar vooral om het doel. Deze mensen hebben een duidelijk doel voor ogen. Zij stoppen de twijfel weg, merken vaak wel dat eens in de zoveel tijd de onrust weer even terug is, maar door de pro’s en con’s tegen elkaar af te zetten verdwijnt die onrust ookmweer.

De andere persoon kan jaren hebben gedacht zoals de persoon uit de eerste groep, met het verschil dat hij of zij op een zeker moment merkt dat deze onrust maar niet weggaat of dat hij of zij wel een beetje moe wordt van het feit dat de twijfel elke keer weer terugkomt. Mensen uit groep kunnen ook getriggerd worden door collega’s die vertrekken of juist collega’s die zich vol overgave en passie op een nieuw project storten. Zij realiseren zich daardoor dat zij die vlam al een tijdje niet meer hebben gevoeld.

Mensen uit deze tweede groep zie ik vaak bij mij in de praktijk. Zij voelen dat het tijd is voor verandering maar zijn zo ver afgedreven van hun gevoel of zitten zo confortabel in hun baan dat het ze niet lukt om een antwoord te vinden op de vraag: “en nu?”. Dan kan carrière coaching ècht helpen.

austin-schmid-hRdVSYpffas-unsplash.jpg

Tijdens het traject focussen we ons op drie aspecten: willen, kunnen en moeten

Want als je een beslissing neemt rondom je werk dan zijn alle drie aspecten belangrijk. Eerst gaan we dromen. Dit doen we door vragen als: “Als alles kan, wat zou je dan eigenlijk echt willen?” “Waar kan ik je ‘s nachts voor wakker maken?” en “Wat zijn voor jou echt belangrijke waarden?”. Als deze stap is gezet gaan we kijken naar “wat kun jij eigenlijk?”. En dat gaat verder dan je opleiding. Het gaat vooral om de vraag: “waar liggen jouw talenten en wat zien anderen in jou?”. Als dat helder is dan komt moeten om de hoek kijken. Als je verantwoordelijk bent voor de zorg van je kinderen en geen vangnet hebt, dan is een baan van 80 uur per week wellicht niet zo handig, en als je thuis de kostwinnaar bent, dan moet je in ieder geval een bepaald salaris verdienen. Wat bij dit laatste overigens wel opvallend is, is dat mensen lang niet altijd duidelijk hebben hoeveel geld ze echt nodig hebben en welk deel er eigenlijk is “voor het gemak”. Als dat helder is gaat er aan opties soms weer een nieuwe deur open!

Als we de aspecten van willen, kunnen en moeten samenbrengen dan kun je echt gaan nadenken over de vraag “en nu?”. Misschien kom je er wel achter dat hetgeen je nu doet een perfecte match is of dat je functie wel voldoet aan het ideale plaatje maar dat het bedrijf niet helemaal meer past. Of je komt er juist achter dat het bedrijf nog wel past alleen je huidige functie niet meer. Tenslotte kan de conclusie ook zijn dat je eigenlijk iets anders wilt gaan doen bij een ander bedrijf.

bruce-mars-8YG31Xn4dSw-unsplash.jpg

Werkgevers vinden het vaak lastig om met werknemers te spreken over carrière coaching

Want stel je voor dat straks blijkt dat ze weg willen bij de organisatie of uit het team. Carrière coaching (of loopbaancoaching) wordt door een werkgever dan ook vaak ingezet in het geval er al sprake is van een exit. Maar carrière coaching kun je juist ook inzetten als iemand het nog wel naar zijn of haar zin lijkt te hebben. Als mensen in een promotietraject zitten bijvoorbeeld, door ze op zoek te laten gaan naar datgeen waar hun hart sneller van gaat kloppen. Of bij alle werknemers op het moment dat ze bijvoorbeeld drie jaar in dienst zijn. Als er iets is gewijzigd in de gezinssituatie van een werknemer, bijvoorbeeld bij jonge ouders, of eens in de zoveel jaar bij iedereen in je team.

Carrière coaching is zoveel meer dan een gevolg van “iets anders willen maar niet weten wat”. Het gaat over dromen, waarden, talenten en verplichtingen. Ook voor bestaande werknemers en talenten binnen het team is het enorm belangrijk om dit helder te hebben. Want als mensen helder hebben waar ze blij van worden en goed in zijn, kunnen ze zichzelf beter begrijpen en beter beslissen waar ze naartoe willen. En door hier actief op in te zetten bouw je ook credits op bij je team. Mensen voelen zich gezien en gewaarderd. En gewaardeerde werknemers zijn loyaler en zitten lekkerder in hun vel. Met als gevolg gelukkige werknemers. En laten dat nou toevallig de beste en meest productieve werknemers zijn!