Je gaat het pas zien als je er naar kijkt - kom opgeladen weer terug van vakantie!
Je gaat het pas zien als je er naar kijkt. Een uitspraak die vergelijkbaar is met een uitspraak van de grote Johan Cruijff, die ooit zei “je gaat het pas zien als je het door hebt”.
Een uitspraak die helemaal past bij de rem waar veel mensen de komende tijd weer even op trappen. De zomervakantie staat immers voor de deur en vakantie betekent voor veel mensen een periode van even lekker niks. Afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen en even geen gezeur aan je hoofd.
Waar de zomervakantie voor sommigen altijd al een periode van reflectie was, is deze zomervakantie dat misschien wel extra. We hebben immers een gek jaar achter de rug en eindelijk mogen we de touwtjes weer een beetje laten vieren.
Veel werkgevers dringen er ook sterk op aan bij hun werknemers: “neem je rust, ga vakantie vieren, kom opgeladen weer terug”.
En daar komt dan de grote vraag
Want als de afgelopen periode je veel energie heeft gekost en je het gevoel hebt dat je ècht toe bent aan vakantie, hoe zorg je er dan voor dat je jezelf daadwerkelijk oplaadt? Hoe zorg je ervoor dat je weer genoeg energie krijgt om een drukke periode in te gaan, om weer met plezier naar je werk te gaan en niet in dezelfde valkuilen te stappen als dat je het afgelopen jaar hebt gedaan?
Hoe dan?
Dat lukt alleen als je er ook echt naar naar kijkt. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk, er echt naar kijken? Daar zijn heel veel manieren voor. Voor sommigen gaat dit vanzelf. Bijvoorbeeld als ze met een boekje op het strand zitten, of juist zonder boek, een beetje staren naar het water. Vaak komen de gedachten dan zelf naar boven en is het een natuurlijk proces. Maar niet bij iedereen gaat het vanzelf. Voor die mensen kan een van de twee oefeningen wellicht helpen. Ga op een rustig moment eens met een pen en papier zitten of maak bijvoorbeeld een wandeling en stel jezelf de volgende vragen:
Stel je zelf een aantal concrete vragen
Terugkijkend op de afgelopen periode:
waar kreeg ik energie van en wat heeft me energie gekost?
Is dat in balans of niet?
Waarom krijg ik van bepaalde dingen veel energie en hoe kan ik ervoor zorgen dat de deze dingen vaker op mijn pad komen?
Waarom kosten sommige dingen mij veel energie en hoe kan ik ervoor zorgen dat deze dingen minder op mijn pad komen of mij minder energie gaan kosten?
Wat is mijn aandeel hierin en wat kan ik hier in de toekomst voor mijzelf in betekenen?
Maak het concreet, wat ga ik het komend jaar doen en wat ga ik juist niet meer doen? Schrijf dit voor jezelf op en hang of leg dit bij thuiskomst op een plek waar je er regematig aan herinnert wordt.
Probeer de vragen vooral bij jezelf te houden en naar je eigen rol te kijken. Het is al lastig genoeg om zelf anders om te gaan met een situatie of je eigen rol in een relatie te veranderen, dus heb vooral niet de illusie dat je een ander persoon kunt veranderen.
Vind je het lastig om zo hoog over te kijken naar het afgelopen jaar? Probeer, in plaast van de eerste twee vragen, eens bepaalde situaties voor je te halen, een situatie op je werk bijvoorbeeld waar je heel blij van wordt als je er aan terug denkt. Iets waar je trots op was bijvoorbeeld. Ga eens wat dieper in op die situatie. Waarom gaf het je zo’n fijn gevoel? Wat gebeurde er precies? Probeer ook de andere kant op te gaan. Welke situatie kun je voor je halen waarvan je niet blij werd, maar juist boos of verdrietig? Wat gebeurde er precies en waarom gaf dit jou dit gevoel?
Geef cijfers
Wat je ook kunt doen, in plaats van bovenstaande, is om het afgelopen jaar een cijfer te geven. Als je het bijvoorbeeld een 6 geeft, dan kun je jezelf de vraag stellen, wat maakt dat je geen 5 geeft? En waarom geen 1? Waarom juist een 6? Wat kun je blijven doen om deze 6 vast te houden en te zorgen dat het geen 5 wordt?
En als je dan vooruit kijkt, hoe zou je het komend jaar van de 6 een 7 kunnen maken? Wat zou je anders kunnen doen om van deze 6 een 7 te maken? Waar zou je naartoe willen? Een 8? een 9? Wat is voor jou de ideale situatie en wat moet je doen om hier stapje voor stapje te komen? Neem hierin ook de vraag, wat moet je niet meer doen, mee? Maak voor jezelf een actieplannetje, met kleine en grote stappen.
Neem de tijd
Sommigen zullen nu denken, ok, dit zijn makkelijke vragen, ga ik 10 minuten voor zitten en zet ik even op een vel papier. Anderen zullen dit super ingewikkeld vinden. Maar voor beiden geldt, als je niet even rustig gaat zitten en de tijd neemt om echt goed over deze vragen na te denken, dan krijg je geen echte antwoorden.
Want als het bijvoorbeeld op je werk niet lekker loopt met je manager en juist dat kost je energie dan zul je in eerste instantie wellicht denken dat de enige oplossing is dat de manager anders gaat doen. Maar als je er dieper op in duikt dan is het juist interessant om te zien wat die manager bij jou triggert en wat jij zou kunnen doen om deze situatie te veranderen of hoe jij anders met deze situatie om kunt gaan zodat het je minder energie kost. Uiteraard kan de conclusie zijn dat de situatie met deze manager nooit anders wordt en je beter op zoek kunt gaan naar een nieuwe baan, maar dan heb je er in ieder geval goed over nagedacht en ook jouw eigen aandeel in deze situatie bekeken.
Als je tijdens je vakantie niet voldoende stil staat dan zul je, hoezeer je ook hebt genoten van de vakantie, en energie op hebt gedaan, na een aantal weken weer in dezelfde valkuilen stappen als dat je altijd deed en er zal weinig veranderen.
Ontspannen en even stil staan doet iedereen op zijn eigen manier en het is niet voor iedereen even makkelijk. Krijg het bijvoorbeeld maar eens voor elkaar om op vakantie met je gezin een moment voor jezelf te pakken. Of wat dacht je van een vakantie met een groep vrienden?
En toch, mijn advies voor deze vakantie is: ga er eens naar kijken, dan zul je het zien!!
Fijne vakantie allemaal!